Iako veoma malo, sočivo je izuzetno hranljiva mahunarka i dobar izvor materija koje pomažu u snižavanju holesterola. Osim toga, sočivo pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, jer ima visok sadržaj vlakana, stoga omogućava da se šećer u krvi poraste nakon jela.Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, a i velikim količinama magnezijuma i folata, sočivo doprinosu zdravlju srca.Bogatstvo vlaknima omogućava sočivu da organizam snabdeva energijom i da stabilizuje nivo šećera u krvi. Osim vlakana, dodatnu enegriju telu daje i visok procenat gvožđa koji se nalazi u sočivu.Sočivo sadrži purine, materije koje se takođe nalaze i u telu životinja, čoveka, ali i u drugim biljkama. Kod osoba koje nisu tolerantne na purine, prekomerni unos ovih materija može izazvati zdravstvene probleme.Budući da purini mogu biti u organizmu u vidu mokraćne kisleine, njihovo gomilanje može dovesti i do nepotrebnog skupljanja mokraćne kiseline. Zdravstveni problemi koji su posledica ovog nakupljanja se manifestuju u vidu kamena u bubregu ili gihta.
Lepo se kombinuje sa povrcem,ali i sa pirincem i jecmom.Osobama sa osetljivim organima za varenje preporucuje se pasiranosocivo kuvano sa zacinima(nana,majoran,lovor,kari,kim).