Pekan orah je po obliku i veličini sličan našem običnom orahu, nešto je tamnije, smeđe boje, dok je plod punijeg ukusa i manje gorkast.Dokazano je da su super hranjivi jer sadrže najviše antioksidansa od svih ostalih oraha i da su u samom vrhu namirnica, koje sadrže antioksidanse. Štaviše, od svih orašastih vrsta, pekan sadrži najviše vitamina E, poznatog kao antioksidans koji štiti organizam od ozbiljnih bolesti, kao što su alchajmerova, parkinsonova, rak i bolesti srca. Osim vitamina E, pekan orasi bogati su i vitaminom A, folnom kiselinom (posebno važnom za trudnice), kalcijumom, magnezijumom, fosforom, cinkom i vitaminom B.
Mogu se jesti sirovi, kuvani ili pečeni ili kao dodatak sjajnim poslasticama kao što je na primer pita i sladoledi, upotrebljavaju se i u baklavama, mafinima,kao posipani po desertima, u keksima, kolačima.