Tofu, najpopularniji proizvod od soje, bogat je lako svarljivim proteinima. Proizveden od organski proizvedene soje! Američka uprava za hranu i lekove preporučuje tofu kao namirnicu za prevenciju srčanih oboljenja. Posno, bez holesterola, bez aditiva!Smatra se za nezaobilazan sastojak azijske kuhinje, koji je poslednjih decenija postao omiljen i širom planete, a kako sadrži visok procenat važnih nutrijenata, mnogi smatraju tofu sir za superhranu. Legenda kaže da se tofu ili sir od soje počeo proizvoditi pre više od dve hiljade godina, i to tako što je kuvar sasvim slučajno sipao nigari (rafinisanu morsku so) u sojino mleko. Bilo kako bilo danas znamo da je ovaj recept opšte prihvaćen širom sveta i da se sve više traži.Neke od zdravstvenih koristi koje nam omogućuje redovna konzumacija sojinog sira već smo spomenuli. Ono što mnogi ne znaju je činjenica da nam tofu sir može ublažiti valunge i idealna je pomoć za vreme menopauze. Sir od soje sadrži dragocene fitoestrogene izoflavone, koji su po strukturi slični ženskom hormonu estrogenu, pa u telu imitiraju njegovu funkciju. Prirodno se vezuju za receptore estrogena, uključujući ćelije dojke, i potencijalno redukuju rizike od raka dojke. Poznato je da fitoestrogeni iz soje mogu biti od velike pomoći ženama u menopauzi, kad prestaje lučenje, što izaziva razne neprijatne simptome. Iako nivo fittoestrogena u soji nije toliko visok da bi mogao potpuno zameniti funkciju estrogena – on svakako može ublažiti neprijatne i nepredvidive valunge.
Može se prokuvati u slanoj vodi i čuvati u frižideru više dana. Može se pržiti na ulju sa dodacima ili koristiti kao osnova za brojna jela, namaze, salate i poslastice. Posno, bez holesterola, bez aditiva!