Raž je strno žito, po svim osobinama veoma blisko pšenici. Postojbina raži i najznačajniji proizvodjački regioni su Pribaltičke zemlje i Rusija gde je to glavno „hlebno“ žito. Kod nas se raž ranije gajila više, a danas se gaji vrlo malo pa je raž zbog specifičnog ukusa i mirisa postala vrlo tražena u pekarskoj proizvodnji. Nekada su raž i proizvodi od raži smatrani siromašnom hranom medjutim najnovija saznanja koja su rezultat mnogobrojnih istraživanja pokazuju da raž ne samo da nije manje vredna, već da može biti vrlo značajna u ishrani zbog svojih nutritivnih i zdravstvenih svojstava. Istraživanja su pokazala da raž pozitivno utiče na ceo kardiovaskularni sistem, da ljudi koji redovno konzumiraju proizvode od raži manje obolevaju od raka, da imaju manje smetnji u probavi i niz drugih boljitaka. Posebna karakteristika pekarskih proizvoda od raži je specifičan miris i ukus koji su prijemčivi za velik broj konzumenataDa bi se dobio pekarski proizvod što prihvatljivijih organoleptičkih osobina, ražano brašno se mora mešati sa pšeničnim u različitim odnosima. Po Nemačkim standardima proizvodi se ražano pšenični hleb sa odnosom 75% raži i 25% pšenice, mešani hleb sa odnosom 50:50 i pšenično ražani hleb sa odnosima 25% raži i 75% pšenice, što se preporučuje potrošačima..
Raženo brašnoje veoma važno u ishrani zahvaljujući velikoj nutritivnoj vrednosti i velikoj količini hranljivih sastojaka. Ono je bogat izvor vitamina B kompleksa, vitamina E, organskih materija i minerala, kao što su magnezijum, selen, fosfor itd. Ovo brašno sadrži i dijetetska vlakna i proteine.Raženo brašnoje veoma važno u ishrani zahvaljujući velikoj nutritivnoj vrednosti i velikoj količini hranljivih sastojaka. Ono je bogat izvor vitamina B kompleksa, vitamina E, organskih materija i minerala, kao što su magnezijum, selen, fosfor itd. Ovo brašno sadrži i dijetetska vlakna i proteine.
Ražano brašno se preporučuje svima, a naročito je prilagođeno ishranidijabetičarai pacijenata obolelih odkardiovaskularnih bolesti. Osim toga, ovo brašno ima umirujuću aromu, pa deluje umirujuće na nervni sistem ipoboljšava mentalne funkcije.