Susam je izuzetno lekovita super hrana, ima veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu više od polovine je masnoća. Vrlo je malo zasićenih, dok preovladavaju nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrednosti. Od vitamina tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprečavanje prevremenog nastanka bora i starenja kože). Od minerala tu su bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napad migrene), cink (bitan kod održavanja plodnosti kod muškaraca; podstiče zacelivanje rana i leči nepravilnosti na koži). Kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da "izvuče" iz susama. Snižava loš holesterol i dobar je za dijabetičare. Poboljšava delotvornost glibenklamid, lekova za lečenje šećerne bolesti. Susam sadrži sedam puta više kalcijuma od mleka. Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom bolesti kostiju.
Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci će se bolje iskoristiti ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene sjemenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.