Poreklo falafela je sa prostora Libana i Palestine. Danas falafel pripada svim kuhinjama na Bliskom, Srednjem istorku, i u severnoj Africi, a u Izraelu ima čak status nacionalnog jela. Danas je falafel pronašao put do kuhinja celog sveta, gde se služi u pita hlebu sa humusom, tahini pastom i obiljem salate. Zbog svog jedinstvenog ukusa i hranljivih svojstava prepoznat je brzo i među vegeterijancima kao alternativa mesu. Razlog popularnosti ovog prastarog jela je u visokom procentu proteina same leblebije i odsustvu holesterola. Ključni hranljivi sastojci falafela su: kalcijum, gvožđe, mgnezijum, fosfor, kalijum, cink, bakar, mangan, pa vitamini iz grupe B, vitamin C kao i beta karotin.Pogodan za vegane.
Upotreba: Sadržaj suve mešavine omešati sa 200ml vrele vode. Oblikovati 15 kuglica falafela veličine oraha i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene. Služuti uz obilje salate .