Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Leblebija svojim izgledom podseća na soju a to im nije jedina sličnost. Postoji trend u nutricionizmu koji se zalaže da leblebija odmeni malo soju, u smislu njene široke primene: od procesuirane hrane (čak 60% sve hrane u sebi sadrži soju) do farmaceutskih preparata. Razlog za ovu inicijativu dolazi zbog sve većeg porasta alergije na proteine soje a i zbog kontroverzi oko upotrebe GM metode na soji. Leblebija poseduje jako visoku prehrambenu vrednost jer je bogata lako svarljivim proteinima, kao i mononezasićenim i polinezasićenim masnim kiselinama, gvožđem (kuvana sadrži čak duplo više gvožđa od iste količine mesa!), kalcijumom, vitaminima B kompleksa, prehrambenim vlaknima i lecitinom.
Kuvana leblebija se koristi za najrazličitije salate, supe i variva. Od nje se mogu spremati i uštipci, palačinke, paštete i razni drugi namazi. Pored semena, za ljudsku ishranu se koriste još i klice kao i sveže lišće, ali o tom – potom, hajde da savladamo prvo zrno.