Papaja (Carica Papaya) je drvenasta biljka iz porodice Caricaceae. Poreklo vodi iz tropskih krajeva Amerike. Prvi put je kultivisana u Meksiku, a trenutno se uzgaja u većini tropskih zemalja, saveznoj državi Florida u SAD i na Havajima. Poznato je da se Papaja uzgaja i u Indiji, Indoneziji, Maleziji, Filipinima i Australiji.Papaja sadrži najviše vode, zatim ugljenehidrate, vlakna, pektin, vitamine, minerale, fenole, karotenoide, veliki broj enzima i aminokiselina .Nizak je procenat proteina i masti. Od vitamina najznačajniji je sadržaj vitamina A i C, ali sadrži i vitamin E te B kompleksa (B3, B1, B2, B6, B9). Količina vitamina C se kreće oko 45-73 mg/100 g ploda. Među mineralima značajan je procenat K, Mg, P, Ca, Na i Fe.Tamnije obojeno meso ploda sadrži karotenoid likopen.Sadrži enzim papain koji povoljno utiče na varenje i pomaže u zarastanju rana .
Kandiranu papaju je najbolje konzumirati za doručak uz pahuljice kako bismo povećali energetsku vrednost obroka. Može se dodavati u kolače, mafine ili se mešati sa koštunjavim voćem, čime dobijamo zdravu i ukusnu užinu.Kandirano voće je zaslađeno šećernim sirupom i nije preporučljivo za ishranu dijabetičara.