Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Iako veoma malo, sočivo je izuzetno hranljiva mahunarka i dobar izvor materija koje pomažu u snižavanju holesterola. Osim toga, sočivo pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, jer ima visok sadržaj vlakana, stoga omogućava da se šećer u krvi poraste nakon jela.Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, a i velikim količinama magnezijuma i folata, sočivo doprinosu zdravlju srca.Bogatstvo vlaknima omogućava sočivu da organizam snabdeva energijom i da stabilizuje nivo šećera u krvi. Osim vlakana, dodatnu enegriju telu daje i visok procenat gvožđa koji se nalazi u sočivu.Sočivo sadrži purine, materije koje se takođe nalaze i u telu životinja, čoveka, ali i u drugim biljkama. Kod osoba koje nisu tolerantne na purine, prekomerni unos ovih materija može izazvati zdravstvene probleme.Budući da purini mogu biti u organizmu u vidu mokraćne kisleine, njihovo gomilanje može dovesti i do nepotrebnog skupljanja mokraćne kiseline. Zdravstveni problemi koji su posledica ovog nakupljanja se manifestuju u vidu kamena u bubregu ili gihta.
Sočivo može biti raznih veličina i boja, koje variraju od žute, crveno-narandžaste, pa sve do braon i crne. Postoji i zeleno sočivo. Najrasprostranjenija, a samim tim i najjeftinije sočivo je braon boje, a zove se kontinentalno ili egipatsko sočivo. Ima nešto blaži ukus u odnosu na druge vrste, a i pri kuvanju se brzo pretvara u kašu. Ipak, i to se može sprečiti ako se doda malo ulja u vodu.Druga poznata vrsta sočiva je crvene boje. Pri termičkoj obradi ovo sočivo menja boju u zlatno-žutu boju. Slatkog je ukusa i može se koristiti za pravljenje pirea, raznih čorbi i supa.Najskuplja vrsta sočiva je zeleno sočivo, a drugi naziv je francusko sočivo. Mesnato je, jakog ukusa i tvrdo, čak i nakon kuvanja, što ga čini odličnim za spremanje salata.Jedna od najzanimljivijih vrsta sočiva je beluga. Naziv je dobilo prema istoimenom kavijaru upravo zbog sjaja koji crna zrna dobijaju tokom kuvanja.Sočivo je tipično jelo na balkanskoj trpezi. Može se spremiti u vidu čorbe, janije, sa ili bez mesa. Sa sočivom je moguće napraviti i ćufte od povrća i razne salate. Može se koristiti za punjenje paprika, a pečena janija sa sočivom je veoma ukusno i zdravo jelo.