Semenke suncokreta sadrže veliki procenat biljnog ulja u svom sastavu, odličan su izvor vitamina E i B1, mangana, magnezijuma, bakra, selena, vitamina B5, folne kiseline i prehrambenih vlakana. Šaka suncokretovih semenki odlično utažuje glad, ali i nudi pregršt korisnih sastojaka. Osušene i pržene semenke bogate su belančevinama gotovo koliko i meso, te se često koriste u pripremanju raznih jela.Semenke suncokreta sadrže snažne antioksidanse - vitamin E i selen. Antioksidansi imaju sposobnost neutralizacije štetnih slobodnih radikala i na taj način štite organizam od brojnih degenerativnih bolesti današnjice, poput kardiovaskularnih i malignih oboljenja. Zbog povoljnog sadržaja esencijalne linolne masne kiseline, vitamina E i proteina, redovni unos suncokretovih semenki vlaži suvu i dehidriranu kožu, a može biti od koristi i kod ekcema.
Omiljene su grickalice i učestali dodatak hlebu, mogu biti odličan dodatak žitaricama, jogurtu ili salati od tune ili piletine. Obična pečena jaja će dobiti poseban ukus ako im se dodaju semenke suncokreta. Propržene i samlevene semenke upotpuniće i razna variva i soseve.Redovna upotreba suncokreta potpomaže održavanju zdravlja srca i krvnih sudova.