Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Susam ima izuzetno visok sadržaj masti.Semenke crnog susama sadrže čak 60% više kalcijuma od oljuštenih, žutih semenki susama i imaju jači ukus.Crni susam odličan je izvor magnezijma, zatim veoma je dobar izvor i bakra i cinka. Crni susam sadrži sezamin i sezamolin koji spadaju u grupu lignana (odličan izvor lignana je i laneno seme). Lignani su fitoestrogeni, dobar su izvor dijetetskih vlakana,pozitivno deluju na obaranje lošeg holesterola i imaju antioksidativno dejstvo, a smatra se i da imaju preventivno dejstvo kod kancera -antioksidativno dejstvo smanjuje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju ćelije.
Crni susam pogodan je za tostiranje, što oslobođa blagotvorne hranljive materije iz semenki i pojačava aromu. Crni susam bogat je masnim kiselinama i sadrži antioksidante koji mu omogućavaju i dug rok trajanja.
Ove semenke nisu oljuštene od svoje opne. Crni susam se najviše koristi u kuhinji i medicini dalekog Istoka.