Med od kestena je tamne boje, sa specifičnim „gorko-slatkim“ ukusom. Sakuplja se u jesen, sa jedinstvenog pejsaža planine Atos na Halkidikiju. Poznat po bogatim hranljivim sastojcima, opravda - no nosi sve epitete pravog nektara. Med od kestena je jedan od najbogatijih po nutritivnoj vrednosti i s pravom se tretira kao pravi nektar, jer je bogat mineralnim solima poput mangana, gvožđa i bakra, kao i vitaminima B i C. Zbog svog specifičnog sastava, odličan je antioksidans, čime pomaže u odbrani organizma od stanja dijabetesa tipa 2, srčanih oboljenja i preranog starenja. Med od kestena je odlična alternativa lekovima koji se koriste za kašalj i suvo grlo. Takođe, zabeleženi su pozitivni efekti upotrebe sirovog meda za rane i opekotine.
Med od kestena ima snažan karakterističan ukus ,samo je blago sladak ,pa je omiljen kod onih koji nisu ljubitelji slatkog. Ukus moze biti i malo gorak. Često se koristi u italijanskoj kuhinji . Aroma mu je biljna ,sa blagom notom dima.