Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Med od heljde je najtamniji među svim cvetnim vrstama meda, a prepun je hranljiivih sastojaka, minerala i vitamina.
Pravi se tako što pčele sakupljaju i obrađuju nektar iz cveća heljde. Rezultat toga je veoma hranljiv med prodornog ukusa i mirisa, u različitim nijansama tamne boje od bakarno žute do ljubičaste ili skoro crne.Sladak je, ali ne poput drugih vrsta meda i sličan je maslacu. Ali, osnovni sastav i nutricioni sastav svih vrsta meda gotovo je isti.
Međutim, ova vrsta meda sadrži veće koncentracije makronutrienata, elemenata u tragovima i antioksidantnih jedinjenja. Najveća komponenta je fruktoza, dok je sadržaj glukoze veći od onog u medu svetle boje. Prosečna tegla meda od heljde ima oko 30% glukoze i 40% fruktoze.utiče na jačanje otpornosti elastičnosti krvnih sudova
sprečava nastanak arterioskleroze i leči je
deluje pozitivno na rad creva
reguliše visok pritisak
ubrzava proces zarastanja rana
jača imunitet i otpornsot organizma
ubrzava proces lečenja virusnih i bakterijskih infekcija u organizmu
jača otpornsot na stres i smanjuje nervnu napetost
reguliše san i tera nesanicu
smanjuje intezitet simptoma dijareje
stimuliše funkciju varenja
otklanja prisustvo grčeva u stomaku
pozitivno deluje na rad jetre
pomaže kod kašlja
Prema Medicinskom centru Univerziteta u Merilendu, kalijum koji se nalazi u medu je esencijalni mineral koji podržava funkcionisanje nerava, mišića i srca u telu.Takođe sadrži betain, jedinjenje koje pomaže u funkcionisanju jetre i može da pomogne u smanjenju rizika od oboljenja srca.Jedna studija je utvrdila da je efikasnost heljdinog meda kao tretman za noćni kašalj kod dece zbog respiratornih infekcija poput prehlade. Takođe, studija je otkrila da se med smatra efikasnijim od lekova za kašalj.Za lečenje rana nanesite heljdin med direktno na ranu i pokrijte čistim zavojem.
Možete svakodnevno dodati kašičicu meda u hranu ili piće, na primer, u ovsenu kašu, palačinke ili omiljeni napitak. Med od heljde je fantastičan prirodni zaslađivač za deserte i pića poput čaja ili kafe.
Za lečenje kašlja, dodajte heljdin med u šolju toplog biljnog čaja. Koncentracija antioksidanata u ovom medu je gram-za-gram u poređenju sa antioksidansima u paradajzu i ostalom voću i povrću.
Takođe, heljdin med je jedna od najboljih zamena za javorov sirup. Možete ga sipati preko, vafla, tostova ili pavlake.