Dobijen mlevenjem semenki golosemene bundeve jedinstveni ukus našeg bundevinog putera retko koga ostavlja ravnodušnim. Puter od bundevinih semenki je ukusan, visokohranljivi namaz, koji ima sačuvane sve dobre osobine bundevinog semena. Sadrži nezasićene masne kiseline omega 6 i 9 koje pružaju dragocenu pomoć u borbi protiv holesterola i kardiovaskularnih oboljenja, i aminokiseline neophodne za normalno odvijanje mnogih životnih funkcija. Bogat je mineralima gvožđem, cinkom, koji je važan faktor u regulisanju zdravlja prostate, magnezijumom, manganom, fosforom i selenom, te vitaminima E, B3, PP.
Pored toga što se koristi kao namaz, dodatak kačamaku i drugim kašama od žitarica, od bundevinog putera mogu se praviti izuzetno ukusni umaci i prelivi, koji se mogu servirati uz razne priloge. Dodatkom vode, limuna i začina uz ravnomerno mešanje možete pripremiti vrlo ukusan preliv za žitarice, umake, namaz za hleb ili osnovu za supu.