Crni caj ima veoma dugu tradiciju i dugu listu lekovitih svojstava. Zahvaljujući svojim kvalitetima to je ubedljivo najpopularniji i najprodavaniji čaj u zemljama zapadnog sveta. Kod nas je nepravedno zapostavljen. Crni čaj je u stvari tamniji “rođeni brat” zelenog čaja jer i jedan i drugi potiču od iste biljke čiji je latinski naziv Camellia sinensis. U procesu proizvodnje jedan od najbitnijih faktora je stepen fermentacije (oksidacije). Crni čaj je u potpunosti fermentisao i tako dobio tamnu boju i prodorno bogat ukus.Stassen crni čaj je bogat kalijumom, mineralom – elektrolitom, koji regulise kiselost i bazičnost u telesnim fluidima i pomaže u kontroli krvnog pritiska. Ovaj element kontroliše električne aktivnosti srca, gradi proteine i pomaže razlaganje karbohidrata. Redovno ispijanje crnog čaja sprečava začepljenje arterija koje dovodi do infarkta srca i mozga.Kofein u crnom čaju nadražuje koru velikog mozga, sto doprinosi da bolje shvatamo stvari i brže povezujemo misli. Ovo automatski čini da sve intelektualne radnje obavljamo sa manje napora: lakše učimo, pamtimo, komuniciramo. Crni čaj okrepljuje, umanjuje osećaj umora i pospanost. Utiče i na bolji rad mišica i refleksa, pa pogoduje sportistima i drugim osobama kod kojih su bitne brze reakcije. Zahvaljujuci kofeinu i njegovom uticaju na respiratorni centar poboljšava se i funkcija disanja, povećava ventilacija pluća, što doprinosi tome da se lakše diše i prijatnije oseća.Što se tiče njegovih antioksidativnih svojstava ona su odmah pored zelenog čaja koji je po tome nadaleko čuven, kao što im je vrlo sličan i kompletan sastav.
Kada kuvate crni čaj najvažnije je ne dozvoliti da voda provri, ne ostavljajte čaj u vodi više od 60 sekundi jer ćete u protivnom značajno smanjiti korisna svojstva crnog čaja.Preporučena dnevna doza crnog čaja je 3-4 šoljice.