Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen koren (Bardanae radix)
Hemijski sastav : Koren čička sadrži aldehide, poliacetilene, do 50% inulina, pektine, šećere, seskviterpenske laktone, gorke sastojke i fitosterole
Upotreba : Koren i list ubrani pre cvetanja pokazuju hipoglikemični efekat
U narodnoj medicini se koristi: Za pospešenje izlučivanja mokraće, kod reumatskog artritisa, gihta, anoreksije, kožnih osipa, ekcema i psorijaze
Ograničenja u upotrebi : Zbog nedostatka podataka o toksičnim efektima ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće i dojenja
Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kašičicu usitnjenog korena čička preliti sa oko 200 ml hladne vode, kratko prokuvati, sud poklopiti i posle 10 minuta procediti. Piti nekoliko puta dnevno posle jela po šolju čaja.