Kao lekoviti deo biljke koristi se : Osušen plod (Juniperi fructus)
Hemijski sastav : Plod kleke sadrži do 2,5% etarskog ulja, flavonoide, proantocijane, šećere
Upotreba : Aktivni sastojci ploda kleke deluju na pospešenje izlučivanja mokraće povećanjem glomerularne filtracije
U narodnoj medicini se koristi: Kod različitih stomačnih tegoba, za izmokravanje i sniženje povišene telesne temperature, kod ekcema. Etarsko ulje se koristi za aromatizovanje džina.
Ograničenja u upotrebi : Ne sme se koristiti kod bubrežnih oboljenja (nefritisa i pijelonefritisa), tokom dojenja, ni u trudnoći jer može dovesti do pobačaja.
Način pripreme i upotrebe čaja : Kafenu kašiku ploda kleke preliti sa 200 ml ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 min. Procediti i piti tri puta dnevno po šolju čaja.