Uvin čaj se priprema od listova koji imaju gorak ukus. Oni sadrže: vitamin B, vitamin C, gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, tanine, galotanine, flavonoide, fenolne glikozide, hidrohinon.Uva čaj treba piti jer: pomaže u eliminaciji peska i kamena u bubregu, leči bolesti i infekcije bešike i mokraćnih kanala, sadrži kao aktivnu tvar arbutin koji eliminiše bakterije u mokraćnim kanalima i crevima, poboljšava izlučivanje mokraće, smanjuje nakupljanje mokraćne kiseline, ima diuretsko dejstvo pa čisti ceo organizam od štetnih materija, pomaže u lečenju dijabetesa, sadrži hidrohinon koji štiti organizam od bolesti i jača imunitet;Ne treba ga uzimati sa brusnicom jer ona poništava uvin učinak. Ili je uzima jedno ili drugo, nikako zajedno.
U toku dana smete da popijete do 2-3 šolje uvinog čaja. Da biste postigli željene rezultate, čaj morate da uzimate 3-4 nedelje bez prestanka. Nakon toga, potrebno je da napravite pauzu od mesec dana. Ova kura se sme ponavljati do pet puta godišnje.