Zeleni čaj se proizvodi tako što se proces oksidacije zaustavlja zagrevanjem odmah nakon branja listova (pečenjem ili parenjem). Listovi se zatim hlade, uvijaju i razdvajaju. To se ponavlja nekoliko puta, sve dok iz lista ne prestane da izlazi zelenkast sok.Čaj se može veštački namirisati. To se radi tako što se tanak sloj raznog mirisnog cveća (jasmin, gardenija i sl.) ostavi izvesno vreme, pa se ukloni, a na njegovo mesto raširi se sloj sušenog čaja. Postupak se ponavlja nekoliko dana dok čaj ne primi miris cveća.Dejstvo čaja je utoliko jače, ukoliko čaj ima više kofeina, jer je kofein glavni sastojak čaja koji draži moždane centre. Time se objašnjava i povećanje sposobnosti učenja, pamćenja i razumevanja i. Čaj suzbija i smanjuje zamor i sanjivost, osobito ako je zamor nastao od intenzivnog umnog naprezanja. Čaj pomaže, bodri i krepi, javlja se bolji rad mišića i refleksi su brži i potpuniji. Čaj kofeinom poboljšava disanje, povećava ventilaciju pluća, pa se lakše diše i prijatnije oseća. Čaj pozitivno deluje na krvotok, usled čega je srčani rad pravilniji, jači i bolji. Zbog ogromne količine tanina i drugih srodnih polifenolskih jedinjenja čaj deluje i kao tipična taninska lekovita biljka protiv proliva, upale sluznice i kože, opekotina, za jačanje organizma itd. Čaj je važan protivotrov u slučaju trovanja alkaloidima i teškim metalima (tanin ih vezuje u nerastvorljiva jedinjenja koja se neškodljivo odstranjuju prirodnim putem iz organizma).
Nakon noćnih sati tokom kojih niste ništa uneli u organizam, preporuka je da konzumirate nešto lagano i umirujuće što budi vaš metabolizam.Zeleni čaj sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremete probavu. Bilo bi idealno da ovaj čaj konzumirate između obroka.Samo zato što je zeleni čaj zdrav, ne znači da možete da ga pijete u neograničenim količinama poput čaja ili kafe, i zeleni čaj sadrži kofein.Preterivanje s dnevnim unosom kofeina može da izazove glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost kao i teskobu.Previše zelenog čaja takođe može da smanji apsorpciju gvožđa u telu. Obavezno se držite dve do tri šoljice dnevno.