Crna ribizla je puna antocijana, koji su zaslužni za njenu tamnu boju. Anticijani su vrsta antioksidanasa koji se nalaze u velikoj količini u crnoj ribizli. Zapravo, što je voće tamnije, to sadrži više antocijana. Antocijane sadrže i borovnica, malina, trnjine, dok ih u manjoj meri sadrže i jagode. Takođe, ribizla pomaže u odlaganju efekata starenja zahvaljujući fenolima koje sadrži i svojoj ulozi antioksidansa. Neke studije pokazuju da antioksidansi i neke druge komponente iz crne ribizle ne samo da štite nervne ćelije od stresa, već i pomažu u regeneraciji odbrambenog mehanizma tela. Polifenoli iz voća imaju blagotvoran efekat na obolele od Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i demencije tipa 2. Utiču i na poboljšanje memorije, posebno kratkoročne, lokomotornog trakta i protiv anksioznosti. Čak postoje tvrdnje da sok od crne ribizle može da zaštiti od neurodegenerativnih oboljenja.Sadržaj vitamina C u crnoj ribizli, je čak tri puta veći nego u pomorandže.
Crne ribizle su dobre i u borbi protiv upale zglobova, urinarnih infekcija i anemije. Što se tiče lečenja urinarnih infekcija sokom od crne ribizle, u poslednje vreme naučnici tvrde da je crna ribizla isto toliko korisna koliko i brusnica. One, kao i brusnica i borovnica, sadrže proantocijanid, koji zaustavlja da bakterije napadaju zid urinarnog trakta sprečavajući njihovo prisustvo i izazivanje infekcije.