Prva i osnovna stvar kod proizvodnje kupinovog vina, jeste da znate da ono spada u kategoriju voćnih vina i da je zakonski regulisano da voćna vina od kupine mogu da imaju do 13% vol alkohola. Idealno bi i bilo da količina alkohola bude 13% jer je na toj količini alkohola vino mikrobiološki najstabilnije, što se ne može reći za vina koja imaju manje alkohola od toga. Kupinovo vino dobro deluje na kožne bolesti kao što su osipi, a zahvaljujući vitaminu C, mineralima i gvožđu, možete se oprostiti od vrtoglavica i umora. Kupinovo vino sadrži kiseline, sličnog dejstva želudačnim, čime pomaže kod varenja hrane, posebno belančevina. Kvarcetin, sastojak ovog vina pobeđuje ćelije raka, zajedno sa ostalim flavonaidima, koje kupinovo vino sadrži, umanjeje rizik od raka grudi i grlića materice. Flavonaidi štite telo od slobodnih radikala. Monoflavonaidi kao resveratrol su takođe antioksidanti, su oni koji snižavaju “loš” holesterol, sprečavaju oštećenje krvnih sudova i čuvaju telo od debljanja i dijabetesa. Tvrdi se da resveratrol za 50% sprečava začepljenje krvnih sudiva, čime smanjuje rizik od infarkta.
Drugo ime za kupinovo vino “čuvar našeg srca”, a sve što je preterano nije dobro za srce. Tako se i kupinovo vino pije veoma umereno, a kad se konzumira za prevenciju zdravlja, uglavnom je preporuka čašicu (o.3 dl) ovog vina popiti ujutru, na prazan stomak.Dnevna količina kupinovog vina koja se preporučuje kako bi ono zaista bilo lek je 0.5 – 1 dl. Preporučenu dozu možete podeliti na tri dela, tako da je izuzetno efikasan i bez problema ga mogu konzumirati trudnice, dojilje i deca. Mada je najukusnije piti ga posle jela, kupinovo vino je mnogo korisnije ukoliko se pije ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje, takođe ne baš odmah posle večere.