Iako ga mnogi smatraju za koštunjavo voće kikiriki to zapravo nije. On pripada porodici mahunarki. Plodovi kikirikija su izuzetno ukusni. Sadrže obilje belančevina, vlakana, minerala, među kojima su najzanimljiviji gvožđe i cink, pošto su kod većine voća i povrća deficitarni. U priličnoj meri zastupljen je i kalijum, fosfor, magnezijum, bakar, mangan i selen.Vitamini B grupe deluju umirujuće na nervni sistem i kosi daju sjaj. Ostali sastojci poboljšavaju memoriju i pažnju, poboljšavaju sluh, smiruju dugotrajan suvi kašalj, a zahvalni su i kod izražene iznemoglosti. Vitamin E u kikirikiju stimuliše funkciju polnih žlezda, odnosno utiče na polnu potenciju.Kikiriki smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja i pojedinih oblika karcinoma. Nesoljeni poboljšava nivo glukoze u krvi dijabetičara sa tipom 2, nivo triglicerida i holesterola, a zanačajan je i u kontroli telesne težine, jer je idealan za utoljavanje gladi.
Idealan za pripremu raznih vrsta predjela i jela kao i torti i kolača, kako slanih tako i slatkih. Pogodon i za osobe koje zbog visokog krvnog pritiska nisu u mogućnosti da jedu slane kikiriki proizvode.