Makadamija poznata i kao australijski orah, je izuzetno hranljiv i ukusan proizvod, koji postepeno probija put i na naše tržište. Ima sasvim blag ukus lešnika, i u sebi sadrži mnoge korisne sastojke. Makadamija je drvo, koje je prvi put kultivisano u Australiji, nakon čega je rasprostranjeno u mnoge druge krajeve. Drvo, koje može da dostigne do 15 metara visine, i ima oštre nazubljene i sjajne listove.Plod liči na orah, ima meku zelenu ljušturu, koja pada tokom sazrevanja. Ispod omotača se nalazi i sam plod, tzv. makadamski orah. Braon je boje, okruglog oblika i prečnika do 3.5 cm. Ljuska makadamskog oraha je izuzetno tvrda, a njeno odstranjivanje je ozbiljan izazov. Upravo je zbog ovoga ovaj proizvod skup.Ovo orašasto voće sadrži velike količine masnih kiselina - od 66 do 86%. U njemu se može naći 9% proteina, 2% vlakana, 9%ugljenih hidrata ,Vitaminie B kompleksa kao i mnogo kalcijuma .Ulje makadamije sadrži oko 22% omega-7 palmitoidne kiseline, koja ima dobro poznato antioksidantno dejstvo
Makadamija ima izvesnu primenu u kulinarstvu. Može se jesti sirova ili pečena.Dragocen je izvor visokokvalitetnih masti, zbog čega treba da bude deo svakodnevne ishrane. Voće se uspešno može dodati u različite poslastice i musli. Kombinacija od sitnog sira sa makadamijom je uživanje za sva čula. Makadamija je vrlo pogodna kao dodatak proteinskim čokoladicama ili za samostalnu konzumaciju. Nekoliko komada voća je čudesan način da se izborite sa glađu, koji Vas obuzima između obroka.Ukoliko primenjujete dijetu ograničite unos ovog voća na 40 g dnevno. Možete ga dodati u povrće kuvano na pari za salate i sosove, kao i kao zamenu za brašno u desertima. Makadamija se odlično kombinuje sa belom čokoladom.