* Slika je informativnog karaktera

Pinjoli

Pinjoli

Pakovanje: Roba na meru

Robna marka: Roba na meru

Šifra proizvoda:00024

Zemlja porekla: Rusija

Cena za 100 g: 590,00 rsd

Dostupnost: Dostupan za poručivanje

-

100g

+

Nutritivne vrednosti (na 100g)
  • Energetska vrednost (na 100g) :
    • 2813KJ/673kcal
  • Masti:
    • 68.37g
  • Ugljeni hidrati:
    • 13.08g
  • Proteini:
    • 13.69g
  • Vlakna:
    • 3.7g
  • Alergen info:
    • Nije deklarisan kao bezglutenski proizvod

Opis proizvoda:

Primena proizvoda

Pinjoli su plodovi bora roda Pinus i već hiljadama godina koriste se u ishrani širom sveta. Potrebno je petnaestak godina da bi bor dostigao zrelost i imao puno šišarki. Drveće bora čuveno je po svojoj dugovečnosti pa se ubiranje pinjola sa jednog stabla moguće i do sto godina! Berba se obavlja ručno, a šišarke se suše na suncu te se potom iz njih vade semenke - pinjoli.Pinjoli pripadaju grupi orašastih plodova koji se odlikuju prepoznatljivom aromom, visokim sadržajem ulja i visokovrednim bjelančevinama. Osim toga, sadrže obilje mikrominerala i u mastima topljivih vitamina. U poređenju sa drugim orašastim plodovima pinjoli su naročito bogati bjelančevinama (23,7%), vitaminima i mineralima. Poput žitarica, orašasti plodovi deficitarni su esencijalnom aminokiselinom lizinom. Kako mahunarke i mlečni proizvodi sadrže lizin, dobro ih je uzimati zajedno s orašastim plodovima. Od vitamina pinjoli su bogati vitaminima A, C, D, E, tijaminom, riboflavinom, nijacinom, a od minerala gvožđem, magnezijem,fosforom, cinkom i selenom.Iako su bogati mastima, ne znači da orašasti plodovi nisu dobri za zdravlje. Upravo suprotno, njihove su masti uglavnom nezasićene, zbog čega su korisne u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i snižavanju LDL holesterola. Naročito mononezasićene masne kiseline snažno deluju na smanjenje krvnog pritiska i sniženje LDL holesterola. Osim u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, pinjoli se koriste kao lekovito sredstvo protiv uznemirenosti, tuberkuloze, kod poremećaja rada bubrega, mokraćnog mehura i sistema za varenje.Kao jedinica serviranja pinjola uzima se 30 g. Energetska vrednost po jedinici serviranja iznosi oko 200 kcal.