Meka, gipka masa nalik plastelinu, blijedo žućkaste boje finog mirisa i bogatog ukusa. Da, to je marcipan!Kvalitet marcipana isključivo zavisi od postotka badema u njemu. Što je više badema, to je kvalitet bolji, a ukus bogatiji.
Dobar deo marcipana čine masnoće i to one iz badema. Stoga ukoliko želite smršati, s marcipanom ne pretjerivati - ipak ima visok sadržaj šećera. Ali zbog visokog sadržaja badema marcipan je jako koristan. Badem je odličan izvor proteina, ne sadrži holesterol, a sadrži vitamin E u najboljem mogućem obliku (to jest, onom koji se najlakše i najefikasnije apsorbira), kalcijum, prehrambena vlakna, gvozdje i folnu kiselinu.Drugim riječima, ako konzumirate slatkiše, birajte one koji u sebi sadrže badem (kao marcipan), jer ćete tako u organizam, uz kalorije, unijeti i mnoštvo korisnih stvari.