Chia seme je jedan od najbogatijih izvora omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje se nalaze u idealnom odnosu 1:3. Takođe, Chia seme je bogato proteinima i sadrži sve esencijalne masne kiseline. Od minerala chia semenke sadrže: kalcijum, fosfor, magnezijum i mnogi druge, a od vitamina u sastav Chia semena ulazi: vitamini B grupe, vitamin C i vitamin A. Takođe, veoma je dobar izvor i vlakana. Zbog svojih hidroskopskih svojstava Chia seme apsorbuje tečnost i može povećati svoj volumen i do oko 9 puta. Zbog toga, uvek se savetuje da se seme ostavi da rehidrira u bilo kojoj tečnosti najmanje 10 minuta pre upotrebe, jer tako natopljeno seme se lakše vari što povoljno utiče na digestivni trakt, hidrira celo telo i poboljšava balans elektrolita u organizmu.
Način upotrebe: preporučeni dnevni unos je 1 supena kašika. Čia semenke su sjajna zamena za jaja, samo ih pomešajte sa vodom da se napravi gel i dodajte ih kao zamenu za jaja u receptima (1 supena kašika gela = 1 jaje). Možete ih posuti po gotovo svakoj hrani koju jedete. Dodajte ih u testa kada mesite hleb ili pravite mafine. Dodajte ih u žitarice za doručak, supe i salate ili ih pomešajte sa vodom ili kokosovom vodom da dobijete gusti gel.Čia semenke ne moraju biti samlevene kao laneno seme da bi se iz njih izvukle sve hranjive materije. Druga prednost u odnosu na laneno seme je da mogu dugo da stoje, a da se ne pokvare.