Kamu kamu se dobija od od bobicastog amazonskog vocakoje raste u poplavljenim tropskim sumama uz reku.Plod je velicine tresnje ,a boja mu varira od ceveno-zelenkaste do tamno ljubicaste tokom sazrevanja.Veruje se da kamu kamu ima jaka antioksidativna svojstva,jaca cak i od akai bobica.Svež kamu kamu plod sadrži 40 posto više vitamina C od limuna. Pored visokog udela vitamina C, kamu kamu takođe sadrži aminokiseline, beta-karoten, vitamine tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3, minerale, kalcijum, kalijum, gvoždje, fosfor i druge hranjive stvari važne za ljudski organizam.Kamu kamu sadrži i galsku i elaginsku kiselinu, za koje je poznato da imaju antivirusna i antigljivična svojstva, te deluju kao antioksidanti. Mnoga istraživanja su pokazala da elaginska kiselina ima antikancerogeni efekat, a veruje se i da pomaže dijabetičarima da pod kontrolom drže svoju bolest.Interesantno je da na 100 grama voća kamu kamu dolazi čak 7,1 miligrama kalijuma, koji je važan za pravilan rad bubrega i srca. Kamu kamu sadrži i aminokiseline valin i serin. Valin je od velike važnosti za centralninervni sistem, kognitivne funkcije i pucanje mišića, dok serin potpomaže zdravu probavu.
1 kafena kašičica u sokove, frapee, sladolede, zobenu kašu… Zbog visokog sadržaja vitamina C kamu kamu prah ima jak kiseo i blago gorak ukus. Po želji možete zasladiti nekim prirodnim zaslađivačem: kokosovim šećerom, agava sirupom…