Organska pšenična trava se dobija klijanjem semenki pšenice. Pšenična trava koja raste iz zrna je mnogo hranljivija od zrna, a ne sadrži gluten. Doza od 3 kafene kašičice organske pšenične trave u prahu sadrži više od 50% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, koji je jedan od najsnažnijih antioksidanata i koji je uključen u veliki broj metaboličkih procesa u ljudskom organizmu. Vitamin C takođe doprinosi normalnom formiranju kolagena koji je značajan za funkciju krvnih sudova, kostiju, hrskavice, desni, zuba i kože. Osim toga, vitamin C povećava apsorpciju gvožđa, što je posebno važno jer organska pšenična trava sadrži i gvožđe. U organskoj pšeničnoj travi se nalazi i obilje kalcijuma, cinka i hroma. Hrom je značajan jer doprinosi održanju normalnog nivoa šećera u krvi i normalnom metabolizmu makronutrijenata.Organska pšenična trava sadrži visok nivo folata, koji igraju ulogu u sintezi amino kiselina, normalnom formiranju krvnog tkiva i metabolizmu homocisteina, normalnoj funkciji nervnog sistema i imuniteta. Folati su takođe uključeni u proces ćelijske deobe, a doprinose i formiranju posteljice tokom trudnoće, što organsku pšeničnu travu čini odličnim izborom za konzumiranje pre i tokom trudnoće.
Preporučeni dnevni unos 1-3 kafene kašičice u vodi, čaju, voću ili povrću, supama ili sosevima. Ne preporučuje se upotreba sa vrućim napicima jer se na taj način neutrališe dejstvo nutritivnih sastojaka.