Šitake gljive sadrže vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9, kao i vitamin C i D. Od minerala šitake sadrže cink, gvožđe, magnezijum, mangan, fosfor, kalijum i selen, a veoma malo natrijuma.Šitaki je pogodna za konzumiranje kao i druge pečurke, ali i za čajeve i specijalne lekovite mešavine (recimo sa medom itd.). Preventivno se ova pečurka može koristiti protiv arterioskleroze, oslabljenog imuniteta, gripa, prehlada.Ova gljiva je dobra i protiv anemije, depresije, stresa, kod bolesti jetre i žuči.Kao što je na početku rečeno, najvažniji su segmenti upotrebe ove gljive protiv raka i protiv visokog holesterola i triglicerida u krvi. Najčešće se koristi u dijetoterapiji obolelih od raka debelog creva, grlića materice, želuca, pluća i grla u kombinaciji sa zvaničnim lečenjem hemoterapijom.
Prema japanskom makrobiotičaru Mičiju Kušiju, čaj se priprema na sledeći način: potopi se jedan šešir šitake gljive u dve šolje vode u trajanju od jednog časa. Zatim se pečurka iseče i malo posoli, pa se kuva 20 minuta. Čaj se procedi i pije po pola kafene šoljice odjednom. Dršku ne treba odbaciti - nasečena se može dodati u jelo kao začin.
Kao čaj. Kao čorba. Kao predjelo. Kao glavno jelo. Kao salata i dodatak jelima.
Pre pripremanja jela gljive potopiti pola sata u mlaku vodu da povrate volumen. Ispiranjem u nekoliko mlakih voda smanjićete im specifični miris i ukus prilikom spremanja.