Biljke od kojih se pravi trifala imaju veliku snagu koja se upotrebom ovog proizvoda prenosi na nas i postaje deo našeg zaštitnog potencijala. Tri ploda koja su sadržana u trifali (haritaki, amalaki i bibhitaki), odgovaraju trima osnovnim principima ajurvedske medicine.Haritaki poseduje laksativne, opore, podmazujuće, antiparazitske, antispazmatične i nervno umirujuće kvalitete. Zbog toga se koristi pri tretiranju akutne i hronične konstipacije, nervoze, anksioznosti i osećaja fizičke težine.Amalaki je hladeći tonik, opor, blagi laksativ, antipiretik. Koristi se za čireve, stomačnu upalu, probleme tankog creva, konstipaciju, diareju, kongestiju jetre, osipe, infekcije i osećaj gorenja u telu . U različitim studijama pokazano je da amalaki poseduje blaga antibakterijska svojstva, da ima jako izraženo dejstvo na iskašljavanje i da poseduje antivirusnu i kardiotonizirajuću aktivnost. Amalaki je poznat po tome što je najveći prirodni izvor vitamina C. On ima 20 puta veću količinu vitamina C od pomorandže, a poseduje i jedinstvenu termostabilnost.Bibitaki je opor, osvežava, poboljšava varenje i oslobadja od grčeva. Njegov primarni ukus je opor, da bi zatim postao sladak, gorak i ljut.
Trifala se pije na prazan stomak ,pola kafene kasicice(3G),razmutiti sa vodomi popiti.