Sirov organski kakao po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranjivijih namirnica na svetu, od davnina poznat kao „hrana bogova”, odgovoran za ukupno zdravlje organizma. Organski kakao sadrži više od 300 hemijskih elemenata s pozitivnim učinkom na zdravlje. U 28 g kakaa nalazi se čak 314 % dnevne preporučene količine gvožđa.100% organski kakao prah sadrži vitamin C, bogat je sa nekoliko amino kiselina i proteina, gde možemo izdvojiti tripofan, koja podstiče bolji san, arginin, koja izgrađuje i oporavlja mišićno tkivo. Pored toga imamo i magnezijum, gvožđe, hrom, cink, kalijum, fosfor, bakar, kalcijum…Kakao spada u namirnice koje su broj 1 izvor magnezijuma u poređenju sa bilo kojom drugom namirnicom. Govorimo o alkalnom mineralu koji utiče na rad srca, mišićne i koštane mase, utiče na prenos nervnih impulsa, te je značajan za nervne funkcije.S obzirom na to da je jako slabo zastupljen u svakodnevnoj ishrani, preporučuje se njegova konzumacija u formi suplemenata ili namirnica koje posjeduju visoku koncentraciju ovog minerala.
Sirovi organski kakao prah je vrhunski izvor antioksidanasa i bogat je magnezijumom koji podize zivotnu energiju.sadrzi i veliki kolicinu sumpora "minerala lepote".Dovoljna je jedna kafena kasicica sirovog kakao praha da bi se obezbedila dnevna potreba za gvozdjem .