Organski cejlonski cimet u prahu (lat. Cinnamomum zeylanicum nees) je jedini pravi cejlonski cimet. Izuzetno je redak na našem tržištu, pošto je mnogo više zastupljeniji kineski cimet. Za razliku od kineskog cimeta (lat. Cinnamomum cassia) koji raste u Kini i Indoneziji,ovaj cimet dolazi direktno sa podneblja Šri Lanke (Cejlona). Ono što je najbitnije jeste da sadrži neznatne količine supstance kumarina, a kojom inače obiluje kineski cimet (do 1200 puta više od cejlonskog). Inače, kumarin kod preteranog konzumiranja može da ošteti jetru i bubrege.
Ove dve vrste cimeta se razlikuju kako po boji (cejlonski cimet je braonkast, dok je kineski crvenkast), tako i po aromi (cejlonski je mnogo suptilniji, aromatičniji, dok je kineski oštrije arome). Inače, i sam izgled štapića cimeta se razlikuje.Štapići se dobijaju tako što se mlade grane režu 2-3 puta godišnje sa svakog drveta, ostavljaju se preko noći umotane u asure od kokosa da fermentišu, zatim im se guli spoljna i srednja kora. Koristi se samo unutrašnja najfinija kora koja se suši prvo u senci, a posle na suncu, a zatim se oblikuje u štapiće gde se manji štapići umeću u veće i jednoliko režu.
Cimet se zbog svojih nutritivnih vrednosti ne smatra samo začinom, već i superhranom.
Cejlonski cimet moze da se koristi za cajeve ,kolace,pite,sa medom u kolicini 1/2-1 kafene kasicice.