Višnje su bogate vitaminom C i vitaminom A. Višnje sadrže izvesne količine tarpena koji pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja.
LEKOVITA SVOJSTVA VIŠNJE
• hrani i štiti mozak
• smanjuje rizik od dijabetesa
• pomaže kod bubrežnih smetni
• pogoduje probavnom sustavu
• potpomaže mršavljenju
• poboljšava san
• smanjuje rizik od srčanih bolesti
• pomaže kod upala mokraćnih kanala
Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju.
Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijem, gvožđem i vlaknima.
Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.
Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bola kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.
Koristi se u svakodnevnoj ishrani za spravljanje kompota,kolaca i drugih poslastica.