Višnje su poznate po svojim brojnim lekovitim svojstvima i antioksidativnom delovanju.Bogate su vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima kalijumom, magnezijem, gvožđem i vlaknima.Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin.Jaka antiupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje bola kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.LEKOVITA SVOJSTVA VIŠNJE: hrani i štiti mozak,smanjuje rizik od dijabetesa pomaže kod bubrežnih smetni, pogoduje probavnom sustavu, potpomaže mršavljenju, poboljšava san, smanjuje rizik od srčanih bolesti,pomaže kod upala mokraćnih kanala
Osmotski susenu visnju je najbolje konzumirati za doručak, kao dodatak pahuljicama jer sadrži šećer koji nam daje dodatnu energiju, naročito u hladnim, zimskim danima. Može se dodati kolačima ili mafinima od integralnog brašna, čime dobijamo hranljivu i zdravu užinu.