Umeboši šljiva je bogata kalcijumom (24mg), gvoždjem (1,7mg), fosforom (22mg), kalijumom (250mg), vitaminima B1, B2. Sadrži veliku količinu limunske kiseline, koja je mnogo boljeg kvaliteta i većeg sadržaja vitamina C od onog u limunu. Limunska kiselina čisti masnu jetru, pomaže njen rad i na taj način vrši detoksikaciju organizma.Umeboši proizvodi će prijati i trudnicama, jer im je potreban kalcijum, a vitamin C (snažan antioksidans) iz limunske kiseline poboljšava apsorbciju kalcijuma. Prirodni enzimi regulišu varenje i rad želuca. Katenin ubrzava rad creva, svarljivost proteina i ima antiseptičko dejstvo što dovodi do otklanjanja umora i povećanja izdržljivosti. Pri tome katenin izbacuje teške metale iz pojedinih organa i odvodi ih do bubrega i probavnog trakta gde se vrši njihova eliminacija. Fermentisani umeboši proizvodi menjaju pH vrednost krvi iz kisele u baznu i stvaraju veću otpornost organizma na grip i prehlade, a deluju izuzetno blagotvorno i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju.
Svojstva: Umeboši sirće ima ista svojstva kao i Umeboši šljiva. Čisti masnu jetru i otrove iz organizma. Povećava imunitet i izdržljivost na stres. Reguliše varenje, probavu, deluje kao snažan antioksidans, usporava starenje, povećava otpornost organizma na grip i prehlade, a deluju veoma lekovito i kod stomačnih tegoba i mučnine na putovanju.