Monini maslinovo ulje ekstra devičansko, je glavna odlika Mediteranske ishrane koja je proglašena društvenim dobrom. Stoga maslinovo ulje nikako ne može biti nezdravo.
Pored maslinovog ulja Mediteranska ishrana bazira se i na voću, povrću, mahunarkama, ribi, orašastim plodovima. Takođe se bazira na jajima, mlečnim proizvodima i umerenom konzumiranju hrane životinjskog porekla.Maslinovo ulje spada u grupu dobrih masti koje nisu štetne po vaš organizam i zdravlje, pored toga ova vrsta ulja sadrži samo 14 % zasićenih masnih kiselina, dok su ostatak mononezasićene masne kiseline.One su najbolje za zdravlje, dok druga biljna ulja sadrže polinezasićene (kukuruz, soja, semenke suncokreta, grožđa), koje su glavni uzročnik holesterola, kao i oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema.Takođe, još jedna bitna odlika jeste da maslinovo ulje obiluje omega 9 masnim kiselinama (oleinske kiseline) koje su najefikasnije u ubrzanju metabolizma, pa neće prouzrokovati gojaznost. Zdrave masti, kao što je ekstra devičansko maslinovo ulje, mogu pomoći u borbi protiv stresa, smanjenju promena raspoloženja i mentalnog umora.
Kada je o kuvanju reč, dosta ljudi je pod uticajem pogrešnog mišljenja da maslinovo ulje nije dobro termički obrađivati.Baš naprotiv, ekstra devičansko maslinovo ulje je prilikom termičke obrade stabilnije od ostalih ulja, koja se brže razgrađuju i oslobađaju štetne materije. Preporucujemo ga kao namaz na parcetu hleba ,u svezem i kuvanom povrcu,supama,corbama,umacima,sa mesom i sa ribom.