Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Hladno presovano ulje oraha svrstava se u grupu ulja visoke biološke vrednosti zahvaljujući velikom udelu nezasićenih masnih kiselina, koji se kreće oko 90 %, a posebno prisustvo linolne i linoleinske masne kiseline. Hladno ceđeno ulje oraha sadrži jedinstven kompleks aktivnih sastojaka prirodno izbalansiranih i širok spektar mineralnih materija. 35 grama orahovog ulja je iste hranljive vrednosti kao 50 grama oraha. Jedna kašika hladno presovanog ulja oraha obezbeđuje 1,4 grama α-linoleinske kiseline, a dnevne potrebe muškarca su 1,4 grama a žena 1,1 gram. Orah i orahovo ulje su bogat izvor antioksidanata naročito elaginske kiseline koja neutrališe razorno dejstvo slobodnih radikala.Visoka koncentracija α-linoleinske kiseline, koja pripada grupi omega-3 masnim kiselinama i argin koji je takođe sastojak orahovog ulja, imaju antikoagulativno dejstvo, koje blokira stvaranje krvnih ugrušaka, održavaju elastičnost i fleksibilnost arterija, te samim timm smanjuju mogućnost infrakta miokarda. Prisustvo arginina obezbeđuje organizam sa azot-oksidom.
Poboljšava zdravlje srca, poboljšava cirkulaciju, snižava pritisak. Zajedno ovi efekti znače smanjenje rizika od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.Poboljšava memoriju, povećava koncentraciju, smanjuje anksioznost i pomaže u razvoju motorike. Kompleksan sastav ulja oraha ima zdrastvenog značaja za mozak i srce. Ulje oraha je veoma osetljivo na oksidaciju s toga se koristi u pripremanju hladnih jela, salata i sveže testenine kao delikatesno ulje. Najbolje ga je koristiti nekuvano ili u hladnim sosevima. Sjajno je u salatama, posebno kada se kombinuje sa komadićima oraha. Nanosi se tanak sloj na piletinu i ćuretinu pečenu na žaru pre serviranja.