Čovek koristi pšenicu još od neolita, a proizvodnja ulja iz klice zrna pšenice je novijeg datuma. Ulje pšeničnih klica je ulje koje sadrži najviše E vitamina. Takođe je bogato vitaminima A, D, B1, B2, B3, B6, F, esencijalnim masnim kiselinama, proteinima i mineralima. Iz tih razloga se visoko ceni i kao dodatak ishrani i kao kozmetički proizvod.Konzumacija biljnog ulja pšeničnih klica prikladno je i za odrasle i za decu, a posebno se preporučuje trudnicama i dojiljama. Koristi se nezagrejano, u salatama, i obogaćuje ishranu vitaminima, posebno E i B ,i omega masnim kiselinama: omega 3, 6 i 9. Sem antioksidativnog dejstva, deluje na smanjenje holesterola i prevenciju kardiovaskularnih poremećaja, oftalmoloških poremećaja, sterilnosti i impontencije, moždanog udara, kongitivnih oštećenja, remineralizacije i revitalizacije.Korišćenje ulja pšeničnih klica se preporučuje i u prevenciji anemije, arteroskleroze, artritisa, mišićne degeneracije, degeneraciji nerava, miopatiji, oligospermije, starenja, umora, kao i za bolji rast dece i bolje pamćenje.
Način upotrebe: kafenu kašikicu ulja pšeničnih klica dodati u jelo ili popiti 2 puta na dan. U nezi kože, preporučuje se kombinovati ulje pšeničnih klica sa drugim uljima, zbog njegovog velikog antioksidacionog potencijala. Koristi se za otklanjanje šminke kod osetljive kože, , suve i perutave kože, ozeblina, laganih opekotina. Tokom trudnoće ulje se koristi za nanošenje i masažu područja međice kako bi se povećala elastičnost kože i porođaj lakše odvijao.Dobro je za negu kože oko očiju. Omekšava i obnavlja kožu usana, uklanja ljuštenje i pospešuje brže zaceljivanje manjih lezija.Koristi se u maskama za kosu- protiv lomljive, suve kose i podeljenih vrhova, kod oštećene kose i pomoć protiv peruti i gubitka kose.