Tradicionalno se koristi u orijentalnoj kuhinji, a jelima se dodaje na kraju kuvanja. Koristi se za pripremu delikatesnih majoneza. Zbog svog karakterističnog ukusa, odličan je izbor za salate, pogotovo voćne. Hladno ceđeno makovo ulje je vrlo bogato alfa, gama tokoferolima i sterolima. Sadrži od 45 % do 50 % nezasićenih masnih kiselina kao što su oleinska i linolna. U mnogim zemljama, koje su tredicionalno veiliki proizvođači maka (Mađarska, Češka, Holandija), hladno ceđeno makovo ulje se koristi kao prirodan eliksir za osteroporozu. Takođe pomaže u razvoju kostiju i njihovoj zaštiti. Vrlo popularno i zastupljeno ulje u ishrani sportista, zbog svoje osobine da opušta mišiće, jača nerve, ublažava bolove, povećava moć koncentracije i jača odbrambeni mehanizam organizma. Određene studije su pokazale pozitivan efekat konzumiranja makovog ulja na plodnost kod žena, kao i povećanju mlečnosti kod dojilja. Hladno ceđeno makovo ulje se koristi u proizvodnji raznih kako lekova tako i medikamenata, u pedijatrijskoj medicini koristi se kao nosač joda. A u narodnoj medicini se koristi kao pomoćno sredstvo u lečenju tromboze i embolije.Hladno ceđeno makovo ulje ima toplotni efekat na ljudsku kožu i potkožno tkivo, samim tim, ubrzava cirkulaciju, te je neizostavan sastojak u proizvodima za uklanjanje celulita, zatezanja kože lica, vrata i dekoltea. Zbog svog toplotnog efekta vrlo je popularan kod osoba sa slabom cirkulacijom, sindromom hladnih nogu i reumom.
Aroma makvog ulja će posebno obogatiti jela od maka, peciva, kao i različite deserte. Tradicionalno se koristi u orijentalnoj kuhinji, a jelima se dodaje na kraju kuvanja. Koristi se za pripremu delikatesnih majoneza.