Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Susam (Sesamum indicum) omiljena je namirnica orijentalnih i severnoafričkih naroda, a za njegovo lekovito dejstvo znali su još stari Egipćani, Asirci, Vavilonci, Indusi i Kinezi. Arheološki dokazi potvrđuju da je susam najstarija uzgajena uljarica. U Indiji se još pre više od 4000 godina koristilo susamovo ulje, ne samo u ishrani, već i u medicini i kozmetici. U ajurvedskoj tradiciji susamovo ulje zauzima posebno mesto i nalazi vrlo široku primenu. Danas mnoga savremena istraživanja potvrđuju njegovu lekovitost. Seme susama se može koristiti sirovo, prženo, mleveno i u obliku ulja.Susamovo svetlo ulje se dobija postupkom hladnog ceđenja sirovog semena susama. U makrobiotičkoj kuhinji izuzetno se ceni, kako zbog postojanosti, tako i zbog ukusa. Krasi ga bogat sastav nezasićenih omega 6 i 9 masnih kiselina, koje su neophodne za normalno funkcionisanje mnogih organa i sistema, npr. kardiovaskularnog, kao i odvijanje metaboličkih procesa. Bogat je izvor vitamina E i B1, a od minerala kalcijumom, gvožđem, manganom i bakrom.
Dokazano je da susamovo ulje snižava povišeni krvni pritisak i šećer kod osoba sa dijabetesom II. Takođe reguliše nivo holesterola i blagotvorno deluje na rad srca, jetre i bubrega, jača imunitet i podstiče cirkulaciju i pokretljivost zglobova. Pozitivno utiče na ćelije mozga i nerve. In vitro ispitivanja su pokazala da sezamin, fitoestroegen koji susam sadrži, sprečava razmnožavanje ćelija raka debelog creva i raka koža. A prirodni antioksidant sezamol, štiti organizam od negativnog uticaja slobodnih radikala. Pošto ima antibakterijska, ativirusna i protivupalana svojstva, koristi se i u lečenju akni.Koristi se za svakodnevno kuvanje, spravljanje salata, namaza, umaka...
Zbog svojih osobina koristi se i u kozmetici, za masažu, a u ajurvedskoj medicini za lečenje.
U ishrani: Susamovo ulje ima visoku tačku dimljenja i zbog toga je pogodno za prženje, pečenje, kuvanje i dinstanje, a može se koristiti i u salatama. Koristi se u svim azijskim kuhinjama, posebno kineskoj i japanskoj.
U kozmetici: Kao i sa svim uljima, najbolje ga je nanositi na vlažnu kožu radi brže apsorpcije.