Alge Hijiki (Hidžiki) su tanke smeđe igličaste alge. Njihove grube crne niti, ukoliko se pravilno kuvaju, postaju vrlo nežne. Hidžiki alge imaju gorak ukus zbog kog su vrlo cenjene. Alge Hidžiki sadrže deset puta veću količinu kalcijuma nego ista količina mleka, sira ili drugih mlečnih proizvoda. Veoma su korisne u ishrani dijabetičara.Gvožđe (55mg na 100gr sušenih algi) potpomognuto kalcijumom (1400 mg u 100gr sušenih algi), koji omogućava njegovu ugradnju, popravlja kvalitet krvi. Natrijum, kalijum, fosfor i jod su neophodni minerali koji regulišu metaboličke procese u organizmu. Vitamini B1, B2, B3 omogućavaju nesmetano funkcionisanje nervnog sistema, ojačavaju zidove kapilara i obnavljaju crevnu floru. U tradicionalnoj medicini hidžiki alge se koriste za jačanje creva, jer imaju jako antiseptičko i antitoksično delovanje (uništavaju bakterije truljenja).
Ova končasta alga je izvrsna u kombinaciji sa povrćem. Priprema se tako što se korenasto povrće (šargarepa, celer, paškanat) iseče na štapiće ili kolutove i dinsta kratko na susamovom ulju preko čega se stave oprane hidžiki alge, zatim se doda čaša vode i bez mešanja nastavi se kuvanje. Sve ostalo ide prema originalnom receptu.
Hidžiki alge mogu se pržiti i peći u dubokom ulju. Leti Japanci ih rado jedu u salatama, uz malo malo šoju sosa.