* Slika je informativnog karaktera

Organski suvi vrganj

Organski suvi vrganj

Pakovanje: 30 g

Robna marka: PRIRODNo1

Šifra proizvoda:8606019310547

Zemlja porekla: Republika Srbija

Cena: 455,00 rsd

Dostupnost: Trenutno nedostupno

-

1

+

Nutritivne vrednosti (na 100g)
  • Energetska vrednost (na 100g) :
    • 1290,3KJ/313,2kcal
  • Masti:
    • 5.3g
  • od kojih zasićene masne kiseline:
    • 0.6g
  • Ugljeni hidrati:
    • 25.1g
  • od kojih šećeri:
    • 2.41g
  • Proteini:
    • 28.4g
  • So:
    • 0g
  • Alergen info:
    • Nije deklarisan kao bezglutenski proizvod

Opis proizvoda:

Primena proizvoda

Organski Vrganj Suvi PrirodNo1 – Organski Vrganj Boletus edulis voćna tela sadrže oko 500 mg ergosterola na 100 g suve pečurke. Ergosterol je sterolno jedinjenje koje je često prisutno u gljivama. Dodatno, voćna tela imaju oko 30 mg ergosterol peroksida na 100 g suve pečurke. Ergosterol peroksid je steroidni derivat sa širokim spektrom bioloških aktivnosti, uključujući antimikrobne i antiinflamatorne aktivnosti, i citotoksičnoast za razne tumorske ćelijske linije uzgajene na laboratorijskim kulturama.
Fitohelatini daju B. edulis otpornost na toksične teške metale kao pto je kadmijum.
Ova pečurka isto tako sadrži protein koji vezuje šećere, ili lektin, koji ima afinitet za šećere ksiloza i melibioza. Lektin je mitogen — drugim rečima, on stimuliše ćelije da počnu proces ćelijske deobe, što dovodi do mitoze. Osim toga, lektin ima antivirusna svojstva: on inhibira enzim reverznu transkriptazu virusa ljudske imunodeficijencije. Druge studije sugerišu da B. edulis isto tako ima antivirusno dejstvo protiv Vaccinia virusa i virusa mozaika duvana gajenog u kulturi. Antivirusna jedinjenja iz pečurki su predmet interesa u biomedicinskim istraživanjima zbog njihovog potencijala da unaprede razumevanje virusne replikacije, i kao novi lekovi za tretman virusnih bolesti.
Plodna tela imaju visok antioksidativni kapacitet, verovatno usled kombinacije raznih organskih kiselina (kao što su oksalna, limunska, jabučna, sukcinska i fumarna), tokoferolnih, fenolnih jedinjenja i alkaloida; najveća antioksidativna aktivnost je u gljivičnim kapama. Osim toga, utvrđeno je da voćna tela imaju 528 mg antioksidansnog jedinjenja ergotioneina po kilogramu svežih pečurki; ta vrednost je najviša među mnoštvom testiranih prehrambenih proizvoda u jednoj studiji.