Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Amarant je dobar izvor i ugljenih hidrata i vlakana. Vlakna u amarantu takođe mogu pomoći u kontroli telesne težine. Vlakna u hrani povećavaju osećaj sitosti i pomažu u kontroli gladi. Za bolje zdravlje, žene treba da ciljaju na 25 grama vlakana dnevno, a muškarci na 38 gramaZa razliku od drugih žitarica, amarant je kompletan izvor proteina, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline – baš kao i meso. Proteini u hrani kao amarant su neophodni da bi pomogli vašem telu da izgradi i održi proteine koji se nalaze u vašim ćelijama, mišićima i organima.Amarant je dobar izvor brojnih esencijalnih vitamina i minerala koji su vam potrebni za dobro zdravlje, uključujući vitamine B, kalcijum, gvožđe i cink. B vitamini pomažu vašem telu da pretvori hranu koju jedete u energiju, kao i da napravi krvne ćelije. Kao dobar izvor kalcijuma, amarant pomaže u održavanju zdravih i jakih kostiju i zuba.Gvožđe u amarantu pomaže u transportu kiseonika kroz vaše telo, a cink pomaže vašem telu da zaceli posekotine i rane.
Amarant je značajan izvor dijetalnih vlakana, sadrži gotovo tri puta veće količine od pšenice, te fitosterola, biljnih spojeva kojima je dokazana uloga u smanjenju razine holesterola te smanjenju rizika od razvoja određenih oblika raka. Najbolje od svega je , amaranth ima čudesan okus koji podseća na lešnike i orahe.Kao dodatak obogatiće svaki hleb. Običano se dodaje pri pečenju hleba od 25 do 30 % brašna iz amaranta. Naročito se preporučuje trudnicama i dojiljama, bebama i maloj deci, kao i fizički aktivnim ljudima,te za korigovanje telesne težine i zaustavljanje proliva.Upotreba : Koristi se kao zrnasta hrana i kao povrće.Može se dodati u supe i variva da bi se zgusnulo jelo.Može se mleti u brašno i uz dodatak pšeničnog brašna koristiti pri izradi hleba testenine,keksa.Kada se prži ima ukus oraha i prijatnu aromu.