Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, i zato je često zovu i ,majka žitarica’. Raste u Andima i hiljade godina bila je osnova ishrane starih Inka. Kinoa je izuzetno hranljiva sadrži više kalcijuma od mleka a za ljudsku ishranu ima bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Odličan je izvor gvožđa, fosfora, vitamina B i E. Jača organizam. Koristi se kao pirinač: ili kao glavno jelo, kao kaša ili kao prilog uz povrće, pasulj, u salatama i supama. Kinoa ima, za ljudsku ishranu, bolji sastav aminokiselina od bilo koje druge žitarice. Slatko–kiselog je ukusa. Generalno jača celo telo i greje telo. Tonificira bubrege.
Dobar je izvor vitamina B2 i nijacina. Takođe dobar je izvor gvožđa i fosfora i zato se preporučuje u dijetama za lečenje anemijeOdlična je hrana za vegeterijance koji još uvek imaju želju za mesom.Ne sadrži gluten, te je mogu slobodno koristiti i osobe koje pate od celijakije.