Polba (Triticum dicoccum) je rusko ime za staru žitaricu koja se gaji verovatno još od 4-5 milenijuma pre nove ere. Tvrda je, rano sazreva i otporna je na gljivične infekcije. Njeno gajenje ne zahteva upotrebu veštačkih đubriva.
Polba je mala, svetlosmeđa žitarica, sa primetnim slojem mekinja. Sirovo zrno polbe liči na pšenicu, ali kad se skuva, više podseća na ječam.
Od obične pšenice, polba se razlikuje po visokom sadržaju proteina, manjem sadržaju glutena, visokoj koncentraciji aminokiselina i vitamina B.
Ima prirodan, očaravajući ukus. Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo. Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica.
U 50 g sadrži 7 g proteina, što je dobra vest za vegetarijance. A što je još bolje, ista količina polbe sadrži samo 170 kalorija; kad se uzme u obzir da daje osećaj sitosti, to čini polbu dobrom namirnicom da se uklopi u redukcione dijete (za mršavljenje).polba ima nizak nivo glutena.
idealne za dorucak sa mlekom,biljnim mlekom,jogurtom,kefirom..uz dodatak jezgrastog ili svezeg voca.