Opis proizvoda:
Primena proizvoda
Postoje velike razlike u odnosu na pšenicu: ima visok sadržaj proteina, daleko niži procenat glutena, više aminokiselina i vitamina B. Ni ukus joj nije tako „običan“ kao kod pšenice, prijatnija je za konzumaciju, deluje slađe iako ne sadrži šećere. Treba još napomenuti da polba nema nikakve veze ni sa speltom iako ih mnogi mešaju.
Polba je odličan izvor proteina, bolji od većine drugih žitarica. U 50 grama sadrži 6 grama proteina, zbog toga je pogodna za ishranu vegetarijanaca. Najvažnije od svega je što ova količina polbe u odnosu na neku drugu žitaricu ima samo 170 kalorija – daje izuzetan osećaj sitosti, i time se svrstava u pogodne namirnice za konzumiranje u dijetama.
Kaša od polbe je veoma cenjeno tradicionalno rusko jelo. Kod nas se može nabaviti u obliku celog zrna ili pahuljica a priprema se isto kao i pšenica, ovas ili ječam. Celo zrno je poželjno potopiti uveče a obavezno je prosuti vodu posle „prvog ključa“ i proprati hladnom vodom. Pahuljice možete da prelijete čajem ili jogurtom i da ostavite da odstoje najmanje 15 minuta, a po ukusu možete da dodate susam, laneno seme, malo badema ili kockicu crne čokolade.