Organski eritritol je prirodna zamena zav šećer,bez kalorija je,nema nezeljenih efekata. Eritritol je dobra zamena za običan šećer ,jer ne dodaje kalorijsku vrednost hrani. Nema laksativni efekat,što je ogromna prednost u odnosu na druge zaslađivače.Termostabilan je ,ne gubi slatkoću na visokim temperaturama termičke obrade.Nalazi se u raznim namirnicama ,kao što su kruške,lubenice,kukuruz,gljive,grozđe.Nalazi se i u nekim fermentisanim jelima ili pićima poput piva,sira,vina,sojinog sosa. Industrijski se proizvodi fermentacijom glukoze.
Decenija ma se koristi kao zaslađivac u konditorskoj industriji za saslađivanje bombona,čokolada,žvaka,pekmeza,voćnih jogurta,šejkova i raznih pića.Eritritol ima naziv i prijatelj zuba ,jer nije pogodno tlo za razvoj bakterija usne duplje.
Pogodan za sve koji hoće smanjiti unos šećera u organizam. Glikemijski indeks je nula,pa ga mogu koristiti i dijabetičari.
Preporučena dnevna doza do 1g po kg telesne mase. Koristi se na isti način kao i šećer za zaslađivanje kafe,čaja,kolača,poslastica,kremova,džemova...