Može se koristiti zajedno sa mahunom ili mleven. Mleveni kardamon je najbolje praviti u malim količinama, koliko je potrebno za određeni recept, jer brzo gubi svoja prirodna ulja i specifičnu aromu. Za recepte koji zahtevaju celo zrno dobro je da mahunu malo otvorite kako bi prilikom kuvanja dobili potpunu aromu i ukus kardamona. Ljuske od mahune se ne jedu. Najpribližniji odnos je: 10 mahuna odgovara 1, 5 kašičici mlevenog kardamona. Vrlo često se kombinuje sa karanfilićem i cimetom.Najpoznatije njegovo deovanje je na probavni sistem. Kardamon podstiče metabolizam i time: poboljšava varenje, ublažava nadutost, grčeve, bolove u stomaku, žgaravicu i mučninu. Prstohvat kardamona može pomoći u sprečavanju mučnine i povraćanja.Dobar je diuretik, pa je koristan kod problema urinarnog trakta. Takođe, čisti bubrege i smanjuje visok krvni pritisak.Pomaže u detoksikaciji organizma, a posebno se preporučuje osobama koje preterano konzumiraju kafu.Često se koristi kod infekcije zuba i desni. Kardamon je jedan od najboljih izvora cineola – jak antiseptik, koji ubija bakterije odgovorne za loš zadah. Žvakanje kardamona čini zadah slatkim i svežim, a takođe izbeljuje zube.
Kardamon se koristi kao začin mnogim jelima, pri čemu jela postaju ukusnija i nutritivno vrednija.Pored toga što se koristi kao začin, kardamom u prahu možete koristiti i za pripremu toplih napitaka i čajeva. Kardamon
Zbog ženskog imena kardamon je u južnoj Indiji dobio nadimak "Carica začina". Kardamon je egzotični začin, koji ima ogromnu primenu u istočnoj kuhinji, a takođe i u lečenju nekoh oboljenja. Poslednjih nekoliko decenija kardamon se sve više primenjuje i na našim prostorima. Ukus kardamona je pikantana sa jakom aromom. On spada u familiju đumbira (Zingiberaceae). Latinski naziv kardamona je Elettaria cardamomum i zbog toga se ponekad umesto kardamon, ova biljka piše kao kardamom.
Kardamon je višegodišnja biljka, koja dostiže visinu između 1.8 i 3, 6 metara. On formira zelene mahune sa semenom, mahune se suše, a seme koristi u kulinarstvu celo ili samleveno. Boja semena varira od zelenkasto-braon do crne, i do veštački belog semena. Smatra se da je zeleni kardamon najkvalitetniji i najskuplji je, a braon se smatra nekvalitetnijim. Bela zrna kardamona se smatraju najlepšima, a dobijaju se izbeljivanjem crnog kardamona.
Istorija kardamona
Kardamon je starinski začin, u Indiji je poznat stotinama godina pre nove ere. Ovaj specifični začin vodi poreklo iz tropskih džungli indije, Šri Lanke, Malezije i Sumatre. Prema zvaničnim podacima u Evropu je donet prvi put oko 1200.g., ali istina je da se na Starom kontinentu kardamon pojavio još sa trgovačkim karavanima od Istoka prema Staroj Grčkoj i Rimu.
Čak i Hipokrat u svojim delima piše o osobinama kardamona. On opisuke biljku, koja raste u Južnoj Indiji i stiže u Staru Grčku zahvaljujući trgovini sa Istokom. Još u početnoj fazi njegovog rasprostranjivanja kardamon je bio poznat po brojnim korisnim svojstvima za čoveka. Osim što mu se pripisivala moć afrodizijaka, on je primenjivan i u proizvodnji parfema. U srednjem veku crkva ga je zabranjivala, pošto su ga sveštenici definisali kao sladostrasnu biljku.
Danas se kardamon gaji u Nepalu, na Tajlandu i u centalnoj Americi, a 60% svetske proizvodnje kardamona izvozi se u arapskim zemljama. Jugozapadnoj Aziji i Severnoj Africi. Kardamon ima dosta jak, specifičan i neponovljiv ukus, praćen veoma jakom aromom. Dobro je kardamon čuvati u mahunama, pošto posle mlevenja seme gubi svoju aromu.
Seme kardamona
Sastav kardamona
Kardamon sadrži dosta kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma i fosfora. U njemu se nalaze vitamini B1, B2 i B3. Među aktivnim komponentama su kamfor, nerolidol, linalol, bornilacitat.
Kuvanje sa kardamonom
Kardamon je dosta skup začin. On je n drugom mestu po svojoj ceni, odmah iza začina šafran, a neki ga smatraju trečim, jer je iza vanile. Ipak, nekoliko zrna kardamona poptpuno je dovoljno da začini celo jelo. Kardamon se koristi u indijskoj i azijatskoj kuhinji ceo ili mleven. Umesto da se samelju zrna, u kuvanju se često koriste cele slepljene mahune.
Mleveni kardamon je osnovni sastojak karija. Tradicija bliskog istoka je da se kardamon stavi u kafu, a u drugim zemljama, kao u Iranu, koriste ga u čaju. Posebna čast u beduinskoj kući je da se gost počasti kafom sa kardamonom. U Indiji ga dodaju u biljne čajeve, nazvani Jogi čajevi. Indijska oblast Sikim je prva po proizvodnji ovog začina u zemlji.
Zbog jakog ukusa i arome kardamon trena da se koristi u veoma malim količinama. U Skandinavskoj kuhinji je omiljen u pripremi pečenih jela. U arapskim zemljama se koristi kao začin kako u lokalnim slatkišima kao u orijentalnoj alvi, tako i u slanim jelima od pirinča i mesa, poznatom pilavu.
U Indiji je kardamon obavezan sastojak karija i garam-ulja. Iako je u Evropi malo poznat, ima široku primenu u Nemačkoj, gde se koristi za pripremu kolača. Skandinavske zemlje ostaju najveći evropski uvoznici kardamona. Tamo se istočnjački začin koristi u pripremi kolača, hlebova i pečenih biskvita, ali i nekih kobasica.