Ječam je jedna od najuniverzalnijih zrnastih kultura, sa veoma lekovitim svojstvima. Ječam je veoma bogat mineralnim sastojcima kao što su fosfor, kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor, mangan, bakar, cink, fluor, jod, gvožđe, kobalt. Zahvaljujući velikom sadržaju hroma, ječam reguliše nivo šećera u krvi. Zbog toga je ječmeno integralno brašno veoma zastupljeno u ishrani . Smatra se i jednom od najvažnijih žitarica, zbog specifičnog sastava koji je razlikuje od ostalih biljaka iz ove grupe, te su mnoge civilizacije koristile ječam kao lek za različite tegobe. Obiluje mineralima kao što su kalijum, fosfor, kalcijum, gvožđe, magnezijum, jod, a i dragocenim vitaminima C, A, B, E i K grupe, zbog čega se naročito preporučuje za ishranu dece, jer pospešuje brži rast.
Osim toga, ječam je veoma bogat supstancom inositolom koja ima značajnu ulogu u regulaciji holesterola, a sprečava i nagomilavanje masti u jetri. Povoljno deluje i na nervni sistem, poboljšava mentalne sposobnosti, ublažava simptome anksioznosti i depresije, a osim toga, efikasan je detoksikator organizma, naročito kada je reč o našem želucu, plućima i bubrezima.