Čia brašno se dobija mlevenjem čija semena. Sastavni je deo ishrane a koristi se i u medicinske svrhe. Odličan je izvor Omega 3 i Omega 6 masnih kiselina, minerala (posebno kalcijuma, gvožđa i magnezijuma), vitamina, proteina, vlakana i antioksidanata. Organizmu daje potrebnu energiju, što ga čini idelnom namirnicom za sportiste. Pošto je bogato proteinima, blagotvorno deluje na regeneraciju kože, zdravlje kose i noktiju.Pozitivno utiče kod mršavljenja jer ubrzava rad metabolizma, podstiče sagorevanje masti, oslobađa energiju, jača organizam, te pozitivno utiče na organe za varenje. Takođe hidrira organizam. Preporučena količina čia brašna je 3-5 kašičica (do 15 g) na dan.
Preporučena količina je 3-5 kašičica (do 15g) čija semenki na dan. Čija seme je vrlo blagog i prijatnog ukusa. Primena mu je raznovrsna. Može da se blendira u hranljive napitke i pudinge, posipa po čorbama od povrća, energetskim pločicama ili laganim, vitaminskim salatama... Preporučljivo je semenke prethodno potopiti 15 minuta u vodi, biljnom mleku ili nekom drugom napitku zbog lakšeg varenja i pružanja osećaja sitosti.